Att adoptera katt av oss

Vill du adoptera en ny familjemedlem?
Vi ser våra omhändertagna katter som just de individer de är, med sina alldeles egna och specifika behov. I många fall har de traumatiska erfarenheter med sig i bagaget och de får stanna hos oss till det “perfekta hemmet” dyker upp. Vi vet att katten har det bra så länge den är hos oss. När den flyttar ifrån oss ska den inte få det sämre.

Därför vill vi nu att du funderar över vilken typ av hem du kan erbjuda en katt. För oss är det alltid kattens bästa vi ser till när vi avgör om ett hem är lämpligt eller ej.

Kattunge eller vuxen katt?
Kattungar är otroligt söta, men du får räkna med mycket bus och lek och att saker du är rädd om kan gå i kras. Du måste tänka på att allt som är farligt för ett barn, och mer därtill, också är farligt för en kattunge. När du adopterar en kattunge från oss förbinder du dig, genom ett skriftligt kontrakt, att kastrera den så fort den blir könsmogen. Det kan ske så tidigt som vid 4-5 månaders ålder. Katter adopterade från oss får ABSOLUT inte användas i avel. Du bör inte släppa ut kattungen på egen tass under det första året eftersom de är just som barn, helt omedvetna om vilka faror som finns där ute

En vuxen katt är oftast lite lugnare och förståndigare. Den vet vad den vill, hur den vill leva och är inte alltid så anpassningsbar som en liten unge. Å andra sidan kan du lättare läsa av dess personlighet och se om den kan passa i just din familj. Alla våra vuxna katter är kastrerade när de adopteras ut.

En eller fler?
De flesta av våra katter är sociala varelser som vill kunna prata kattspråk med andra katter. Många är födda i kolonier utomhus och både i katthemmet och i våra stödhem lever de tillsammans med flera andra katter. Därför ser vi tydligt vilka som har glädje och trygghet av andra katter. Det fåtal katter som vill leva som ensamkatter adopterar vi ut till hem där det finns någon tvåbent hemma stora delar av dagen.

Hane eller hona?
Hane eller hona är en smaksak. Det är snarare kattens personlighet än kön som bör avgöra om den passar in i din familj. Vare sig man adopterar en hona eller hane förbinder man sig att kastrera den så fort den blir könsmogen. Kostnaden för att kastrera en hona är något högre än en hankatt men den skillnaden bör inte vara avgörande.

Utekatt / innekatt
En utekatt lever ett riskfyllt liv – den kan bli överkörd, hamna i slagsmål med andra katter, bli förgiftad av t.ex. läckande kylarvätska, olja eller batterisyra, bli attackerad av lösspringande hundar, o.s.v. Men, om du bor långt från större trafikerade vägar och gradvis vänjer katten vid omgivningarna kan det vara okej att låta katten vara ute. Katten måste dock vara instängd inomhus minst ett par månader (gärna längre) innan du försiktigt vänjer den vid att gå ut. Det finns åtskilliga exempel på katter som försvinner så fort de blir utsläppta för att de helt enkelt inte vetat var de hör hemma. Det tar längre tid för katten att känna sig hemma än vad vi tror.

Även i detta avseende är det kattens behov som styr. En vuxen katt som tydligt visar att den vill komma ut placerar vi endast ut till hem där det är möjligt med utevistelse.

Det är dock en myt att alla katter som är vana vid att vara ute trivs med det. Ibland blir katter som farit illa där ute istället lugna och tillfreds med att få vara inomhus.

En innekatt behöver uppmärksamhet och leksaker för att hålla sig aktiv. Någonting att vässa klorna på och en i största allmänhet stimulerande innemiljö med möjlighet att hoppa, klättra och gömma sig. För att ytterligare höja livskvaliteten kan man försöka vänja katten vid att gå i koppel och sele – vissa kan lära sig det och andra inte. Ett absolut måste är dock att man vänjer katten vid att gå i sele och koppel inomhus först! Annars kan katten få panik och slita sig eller åla sig ur selen när ni väl kommit ut. En katt som är tam och social inomhus kan bli svår att fånga in om den i panik rymmer utomhus.

Att näta in sin balkong, bygga en in-nätad uteplats eller åtminstone sätta upp någon form av nät eller galler för några fönster och/eller dörrar är också ett alternativ om man vill ge sin fyrbenta vän lite frisk luft och utevistelse. Det är också skönt för tvåbenta att kunna ha fönster och dörr öppna. Dessutom är det numera lag på att ha sin balkong innätad, om den finns mer än 5 meter ovanför marken, och din katt ska vistas där.

Långhår eller korthår?
Väljer du en långhårig katt måste du vara beredd på att lägga tid på pälsvård flera gånger i veckan. En långhårig katt klarar aldrig av sin pälsvård utan hjälp av sin ägare. Även en korthårig katt behöver borstas någon gång i veckan.

Tam eller skygg?
Det är naturligtvis enklast att adoptera en fullt tam och social katt.

Men om du har kattvana sedan tidigare och kan tänka dig att ta hand om en ”skyggis” eller två, så får du så oerhört mycket tillbaka när de sakta, men säkert, börjar visa dig tillgivenhet. Det finns inget så känslostarkt som när en tidigare skygg katt äntligen får förtroende för dig. Du måste dock veta med dig att du har massor av tålamod och inte ger upp. Det kan ta många månader innan en riktigt skygg katt vågar lita på dig.

Friskhetsgaranti?
Vi kan naturligtvis inte garantera att katten du adopterar från oss får vara frisk hela livet. Liksom katter du köper från en uppfödare, eller får från en bondgård, kan katten med tiden utveckla sjukdomar vi inte kan förutse när den flyttar. OM katten har varit sjuk eller visat symptom på någon sjukdom under sin tid hos oss så berättar vi alltid det. I vissa fall står katten under medicinering när du är redo för att hämta hem den. Då får du välja om du själv vill avsluta medicineringen hemma hos dig eller om du vill att katten stannar kvar hos oss tills den är färdigbehandlad.

Det är ganska vanligt förekommande att katten vid en flytt utvecklar snuva. Detta är en reaktion på den stress katten kan uppleva vid en flytt. Går inte snuvan över är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Tänk nu noga igenom vad du läst här ovan och försök ringa in vilken typ av katt som passar i just din livssituation. Titta under fliken “Våra katter” för att få en uppfattning om vilka katter som söker hem just för tillfället. Ring sedan vårt tel nr 0739-477408. Vi diskuterar då tillsammans igenom vilka katter som skulle kunna passa just dig och sen ser vi till att ni får träffas. Det är viktigt att kemin stämmer mellan alla inblandade, både två- och fyrbenta.

Vilken katt du än väljer vill vi att du ska vara medveten om att katten behöver tid: Tid att vänja sig vid sin nya miljö, tid att förstå och acceptera dig som dess matte/husse. Alla katter är olika och det är helt omöjligt att veta hur de kommer att reagera i din hemmiljö. Om du först träffat katten i sin invanda miljö kan den visa en helt annan sida när den kommer hem till dig. Detta är ju inget konstigt (det är bara att använda sin empatiska förmåga och sätta sig in i kattens situation) men det är viktigt att du är beredd på detta.

Det är en alldeles underbart, unik varelse som flyttar hem till dig, och som så småningom släpper dig in på livet!

Välkommen att höra av dig!