Tänk efter före

Att införliva en ny medlem i sin familj, är inget man gör förhastat. Att adoptera en katt från oss ska vara något av en process, i vilken man tar sig tid att tänka efter, både en och två gånger. Det är många saker att vara medveten om, och ta ställning till, för att du och din eventuellt blivande katt ska få ett långt och lyckligt liv tillsammans. Därför vill vi att du läser igenom och begrundar följande, innan du hör av dig till oss..

 

Livslängd: Tänk på att en katt kan bli upp till 20 år gammal. Fundera över hur ditt eget liv kommer att se ut om 5-10-15 år. Är du beredd på att ordna för kattens bästa, vad som än händer under dess livstid? Kommer du att resa mycket? Ha långa arbetsdagar? Kommer du att få barn / barnbarn under denna tidsrymd?

Allergier
Om du inte är helt säker på att varken du själv eller någon annan i hushållet är allergisk mot katt, gå och testa dig först! Tänk på att man kan bli allergisk med årens lopp, även om testerna är negativa. Är du då beredd på att medicinera för att kunna leva tillsammans med katten.

Tid / Engagemang?
För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek. Om du arbetar heltid samt har aktiviteter utanför hemmet flera kvällar i veckan eller ofta behöver resa bort, bör du överväga om du över huvud taget ska skaffa en katt. Tänk på att även två eller fler katter behöver sin matte/husse.

Pedant och lättväckt?
Katter är levande varelser som – när de inte sover eller kopplar av – klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor ligger sällan kvar på sin plats, ibland kan något åka i golvet, det blir nos- och tassavtryck på fönster och speglar, o.s.v. Ibland kräks de upp hårbollar eller mat som ätits för fort och det sker ofta på en matta eller i sängen. Precis som barn kan de stöka till. Många katter anpassar sig så småningom till ägarens dygnsrytm, men de är trots allt nattdjur och kan ibland ägna dygnets mörka timmar åt inte helt ljudlösa aktiviteter.

När du är bortrest
Har du en pålitlig person som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Om inte måste du vara beredd att lämna katten till ett seriöst kattpensionat och ta den kostnaden.

Katthår
Alla katter fäller hår i större eller mindre utsträckning, inte bara på golvet utan även på möbler, på dina kläder, i sängen, o.s.v.

Vässa klorna
Alla katter vässar instinktivt sina klor och även om det inte brukar vara några större problem att få dem att använda en klösbräda, så kan ”olyckor” hända. Du bör alltså kunna tåla en eventuell reva i en tapet, möbel, e.d.

Rengöring av toalåda
En katt uträttar sina behov i en toalåda och det luktar inte alltid så gott. Lådan måste rensas fler ggr varje dag, och du kommer hitta kattsand långt utanför lådan.

Ekonomi
Själva adoptionskostnaden av katten är en förhållandevis liten utgift. Räknar man in alla kostnader under året, kan det uppgå till en ansenlig summa. Mat av bra kvalitet är ett måste, om man inte vill betala flera ggr om i veterinärkostnader. Kattsand går det åt en hel del. Vaccination enligt veterinärens rekommendationer är en självklarhet. Blir katten sjuk går kostnaden fort upp till ansenliga summor, även om du har din katt försäkrad.  Du bör därför ha en buffert att ta till om katten skulle bli allvarligt sjuk eller skadad.

 Kan du vara helt ärlig inför dig själv, och anse att du är lämplig som kattägare? GRATTIS! Då har du en del roliga beslut och avväganden att fundera över, innan du hör av dig till oss.

 

-Kattunge eller vuxen katt? Kattungar är otroligt söta, men du får räkna med mycket bus och lek och att saker du är rädd om kan gå i kras. Du måste tänka på att allt som är farligt för ett barn, och mer därtill, också är farligt för en kattunge. När du adopterar en kattunge från oss förbinder du dig, genom ett skriftligt kontrakt, att kastrera den så fort den blir könsmogen. Det kan ske så tidigt som vid 4-5 månaders ålder. Katter adopterade från oss får ABSOLUT inte användas i avel. Du bör inte släppa ut kattungen på egen tass under det första året eftersom de är just som barn, helt omedvetna om vilka faror som finns där ute.

En vuxen katt är oftast lite lugnare och förståndigare. Den vet vad den vill, hur den vill leva och är inte alltid så anpassningsbar som en liten unge. Å andra sidan kan du lättare läsa av dess personlighet och se om den kan passa i just din familj. Alla våra vuxna katter är kastrerade när de adopteras ut.

-En eller flera katter? De allra flesta av våra katter är födda i kolonier utomhus, och både i katthemmet och i våra stödhem lever de tillsammans med flera andra katter. Därför ser vi tydligt att de allra flesta individer har glädje och trygghet av andra katter, och vi vill inte beröva dem möjligheten att prata ”kattspråk” med sina artfränder. Det  fåtal katter som vill leva som ensamkatter är istället mycket sociala med oss människor, och de adopterar vi ut till hem där det finns någon tvåbent hemma stora delar av dagen. Kattungar och ungkatter adopterar vi aldrig ut som ensamkatter!

-Hane eller hona? Hane eller hona är en smaksak. Det är snarare kattens personlighet än kön som bör avgöra om den passar in i din familj. Vare sig man adopterar en hona eller hane förbinder man sig att kastrera den så fort den blir könsmogen.

-Utekatt / innekatt? De katter som tydligt visar att de vill vara ute, placerar vi i hem långt bort från civilisation, bilar och järnvägar.  Detta är de katter som vant sig vid att vara ute, och skulle må dåligt av att inte få den möjligheten i sitt kommande hem. De har i flera fall också lärt sig livet utomhus den hårda vägen, och på så sätt blivit “streetsmarta”, dvs de tror inte alla människor om gott, och de har lärt sig att utelivet innebär en massa faror som de ska akta sig för. ( Men många av de katter som överlevt en tillvaro utomhus, och som till slut kommer till oss, är så  trötta på att behöva slåss för sin existens, så de är nöjda och tacksamma över att få vara trygga inomhus )

De katter som är nöjda och tillfreds med att bo inomhus, vilket de flesta av våra individer är, då de erbjuds en stimulerande innemiljö ska leva som innekatter. Katter som aldrig träffat på elaka människor eller konfronterats med faror är av naturen godtrogna och sunt nyfikna på vad livet har att erbjuda. Det betyder att många av dessa katter går fram för att hälsa på vem som helst, de har inte respekt för bilar, och de förstår inte varför det kan vara farligt att gå in genom en öppen bildörr…

En utekatt lever ett mycket riskfyllt liv. Den tvingas dagligen konfronteras med fordon, okända människor som inte alla är välvilligt inställda till djur, andra katter som kanske tvingas att slåss för att hålla sitt revir, öppna dörrar till utrymmen där de kan bli instängda…etc etc. Bara under en endaste dag på exempelvis facebook ser man åtskilliga efterlysningar på katter som försvunnit, och lika många sorgliga berättelser om katter som blivit påkörda, eller skadade på annat sätt. Detta är ju tecken på att vår civiliserade miljö är en miljö som katter inte är ämnade för att leva i.

I de fall vi adopterar ut katter som utekatter ska du bo på landet långt från stora vägar eller järnvägar. I dessa fall ska man gradvis vänja katten vid sin utemiljö. Man går ut med den i sele och lina under lång tid så att den vänjer sig vid sin utemiljö.  Detta börjar man inte med förrän den vuxna katten bott minst ett par månader i sitt nya hem och är riktigt riktigt tam. Ungkatter under ett år ska aldrig vara ute på egen tass, då de inte är utvecklade varken i kropp eller knopp.

Det är ditt ansvar som kattägare att se till att din innekatt har en stimulerande och trivsam miljö. Det blir allt vanligare att man bygger voljärer till sin katt, eller tar med den ut i koppel. En katt är inte tryggare utomhus i tättbebyggt område, än vad en hund hade varit. Och hundar springer inte vind för våg….

-Långhår eller korthår? Väljer du en långhårig katt måste du vara beredd på att lägga tid på pälsvård flera gånger i veckan. En långhårig katt klarar aldrig av sin pälsvård utan hjälp av sin ägare, och ofta är det just de långhåriga individerna som INTE njuter av pälsvård. Även en korthårig katt behöver borstas någon gång i veckan.

-Tam eller skygg? Det är naturligtvis enklast att adoptera en fullt tam och social katt. Men om du har kattvana sedan tidigare och kan tänka dig att ta hand om en ”skyggis” eller två, så får du så oerhört mycket tillbaka när de sakta, men säkert, börjar visa dig tillgivenhet. Det finns inget så känslostarkt som när en tidigare skygg katt äntligen får förtroende för dig. Du måste dock veta med dig att du har massor av tålamod och inte ger upp. Det kan ta många månader / år innan en riktigt skygg katt vågar lita på dig.

-Friskhetsgaranti? Vi kan naturligtvis inte garantera att katten du adopterar från oss får vara frisk hela livet. Liksom katter du köper från en uppfödare, eller får från en bondgård, kan katten med tiden utveckla sjukdomar vi inte kan förutse när den flyttar. OM katten har varit sjuk eller visat symptom på någon sjukdom under sin tid hos oss så berättar vi alltid det. I vissa fall står katten under medicinering när du är redo för att hämta hem den. Då får du välja om du själv vill avsluta medicineringen hemma hos dig eller om du vill att katten stannar kvar hos oss tills den är färdigbehandlad.

Det är ganska vanligt förekommande att katten vid en flytt utvecklar snuva. Detta är en reaktion på den stress katten kan uppleva vid en flytt. Går inte snuvan över är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

När du tänkt igenom ovanstående vill vi att du läser vidare under fliken ”Att adoptera katt av oss”.