Tänk efter före

Funderar du på att skaffa katt? Det gör du rätt i!

Att ha katt är otroligt givande, det kan många skriva under på. Alla fördelarna har du säkert själv kommit fram till, annars hade du ju knappast befunnit dig här inne på vår hemsida. Men, det är också ett stort ansvar och det finns ett antal saker man noga bör tänka igenom först.

Livslängd
Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge, men kom ihåg att en katt kan bli upp till 20 år gammal. Försök därför att tänka efter hur ditt eget liv kommer att se ut om 5-10 år. Kommer du att resa mycket? Ha långa arbetsdagar? Tänk i så fall igenom ditt beslut mycket noga. Passar en katt in i dina framtidsplaner? Är du beredd att ta ansvar för en annan levande varelse i upp till 20 år? Om du inte tveklöst kan svara ja, avstå hellre.

Allergier
Om du inte är helt säker på att varken du själv eller någon annan i hushållet är allergisk mot katt, gå och testa dig först!

Har du tid?
För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek. Om du arbetar heltid samt har aktiviteter utanför hemmet flera kvällar i veckan eller ofta behöver resa bort, bör du överväga om du över huvud taget ska skaffa en katt. Tänk på  att även två eller fler katter behöver sin matte/husse.

Pedant och lättväckt?
Katter är levande varelser som – när de inte sover eller kopplar av – klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor ligger sällan kvar på sin plats, ibland kan något åka i golvet, det blir nos- och tassavtryck på fönster och speglar, o.s.v. Ibland kräks de upp hårbollar eller mat som ätits för fort och det sker ofta på en matta eller i sängen. Precis som barn kan de stöka till. Många katter anpassar sig så småningom till ägarens dygnsrytm, men de är trots allt nattdjur och kan ibland ägna dygnets mörka timmar åt inte helt ljudlösa aktiviteter.

När du är bortrest
Har du en pålitlig person som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Om inte måste du vara beredd att lämna katten till ett seriöst kattpensionat och ta den kostnaden.

Katthår
Alla katter fäller hår i större eller mindre utsträckning, inte bara på golvet utan även på möbler, på dina kläder, i sängen, o.s.v.

Vässa klorna
Alla katter vässar instinktivt sina klor och även om det inte brukar vara några större problem att få dem att använda en klösbräda, så kan ”olyckor” hända. Du bör alltså kunna tåla en eventuell reva i en tapet, möbel, e.d.

Rengöring av toalåda
En katt uträttar sina behov i en toalåda och nej, det luktar inte alltid så gott. Det blir skräpigt av kattsanden, och den måste rensas varje dag, vilket det är du som ägare som måste ta ansvar för det.

Ekonomi
Själva adoptionskostnaden av katten är en förhållandevis liten utgift. Räknar man in alla kostnader under året, kan det uppgå till en ganska ansenlig summa. Mat av bra kvalitet är ett måste, om man inte vill betala flera ggr om i veterinärkostnader. Kattsand går det åt en hel del, om katten gör alla sina behov inomhus. En årlig vaccination borde vara  en självklarhet. Blir katten sjuk skjuter veterinärkostnaderna snabbt i höjden. Därför känns det tryggt att ha sin katt försäkrad, vilket minskar kostnaderna vid skada / sjukdom en hel del. Men man bör ändå ha en buffert att ta till om katten skulle bli allvarligt sjuk eller skadad.

Ändrade familjeförhållanden
Vad händer om livet förändras? Klarar en av er att ensam ta hand om katten vid eventuell separation, sjukdom eller dödsfall?  Vad gör du om du träffar en allergisk partner? Är katten en självklar medlem av er familj om ni får barn?

Vill du trots ovanstående läsning fortfarande införliva en katt i din familj?  GRATTIS!

Nu kan du gå vidare och läsa “Att adoptera katt hos oss” Där berättar vi om hur vi som förening resonerar kring adoption av våra katter.