Tinder
2020-06-25
Atlas
2020-06-27

Vi har många underbara katter som letar efter sina för-alltid-hem.

Som vi skrivit tidigare så får vi många adoptionsansökningar just nu. De flesta ansökningarna kommer från personer som letar efter kattungar eller helt tama, trygga och sociala katter.

Sanningen är dock att många av våra katter är ganska blyga. Överlag kommer de från ett liv i hemlöshet och i bästa fall var deras första konakt med oss människor en positiv upplevelse där de inte blev jagade, sparkade eller som vi också sett i något fall, skadeskjutna. När sådana katter flyttar till katthemmet tar det oftast flera veckor innan de vill ens titta på oss människor. Att de sedan måste vänja sig vid det nödvändiga ont som 10-15 olika volontärer innebär, gör inte saken enklare eller snabbare för dem att börja lita på oss tvåbenta.

Med detta vill vi absolut inte säga att det är helt hopplöst. Tvärtom! Vi har många fina exempel där väldigt skygga och i det närmaste livrädda katter har utvecklats till sociala och keliga pälsbollar.

Lille Juni-Jan till exempel var så rädd för alla människor att han sprang iväg i panik så fort vi bara tittade på honom. Med tiden har han blivit en nyfiken och mycket social kille som gärna vill bli klappad. Han ska snart få eget hem och då kommer han garanterat över den sista tröskeln för att bli en helt tam och trygg knäkatt.

 

Juni-Jan när han kom till oss.

Juni-Jan nu.

Oftast krävs det dock ett eget lugnt hem innan en skygg katt kan bli fullständigt tam. Det är för oss såklart svårt att säga hur lång tid den här övergången kommer att ta. Vi har haft fall där katten blivit tam och trygg efter bara några dagar medan det i andra fall kan det ta flera månader. Men känslan av att få förtroendet av en rädd och blyg katt är verkligen det bästa som finns. Man får en riktig vän för livet.

Vår senaste solskenshistoria är Wilda. Hon bodde hos oss i nästan fyra år innan hon i mitten av maj blev adopterad. På katthemmet hade hon hunnit bli ganska trygg och var gärna med på allt vi höll på med. Hon ville dock aldrig bli klappad och höll ett litet avstånd till oss. Efter en månad i eget hem har hon gjort enorma framsteg. Hon har till exempel börjat spinna och stryka sig mot mattes huvud.

Wilda i sitt nya hem.

Ett annat helt underbart exempel är Manfred som adopteras för ett tag sedan. Eftersom hans historia är väldigt speciell, kommer det snart ett eget inlägg om Manfred och kompisen Börje.

Så går du i adoptionstankar ha i åtanke att på katthemmet bor det en del lite blygare katter som bara behöver samma chans som Wilda eller Manfred.

Alla katter finns under “Våra katter” – “För adoption”
Men här är i alla fall några exempel:

Söta Artemisia som är halvtam. Hennes roliga personlighet kommer att bjuda på många skratt.

Lille Miny som är så busig att han aktiverat även de lite latare katterna.

Försiktige Simon som tycker om att leka och glömmer då lite av sin blyghet.