Mamma Katt
2017-06-08
Vecka 25
2017-06-20
Show all

Ha en plan innan du gillrar fällan för en katt i nöd!

Vi har aldrig lediga platser på katthemmet, utan behöver oftast framförhållning för att kunna ta in en nödställd individ.

Att bli fångad i fälla kan vara oerhört traumatiskt för en katt, och något man endast gör i absoluta nödfall. Det är också  något man ofta bara gör en gång, med just den katten. För har katten en gång fastnat i en fälla, brukar den inte göra om samma misstag igen…

Innan man sätter ut en fälla, måste man ha en plan för vad man tänker göra med katten när den väl går i fällan. Annars tvingas man kanske att ta ett beslut som blir ödesdigert på ett eller annat sätt.

I många fall tvingas vi säga nej till att ta in katten i nöd, för att vi helt enkelt har nått taket för vår kapacitet, och har en lång kö av väntande katter.                                                                                                                                                              I de fall vi kan vara behjälpliga så krävs det en viss form av planering. Vi vet att det kan dröja innan en katt låter sig fångas, men kan ha beredskap för att ta in den, när den väl går i fällan.                                                                            Fram tills att du kan gillra fällan,  kan du göra mycket för att den ska ha det så drägligt som möjligt.

Är det mitt i vintern, behöver den komma in i exempelvis ett garage / förråd / mindre rum i ditt hus. Vi har också plastlådor i frigolit som kan vara en lösning under en kortare tid. Det är åtminstone lättare att hålla värmen i den, än utan. Massor med mat går såklart också åt, för att hålla värmen.

På sommaren är det lite lättare. Då kan t ex en överbyggd altan duga för en kortare tids boende, medan du hinner polisanmäla och efterlysa på olika sätt. Här är sociala medier till stor hjälp. Efterlysningar på ex facebook har en stor räckvidd, och vi har åtskilliga exempel på katter som kommit till rätta genom detta tillvägagångssätt.

Om katten har tatuering i örat, går det att leta efter ägaren på http://www.sverak.se/id-register/sok-din-katt-har/.

Om katten är chipad eller inte, går att kontrollera gratis hos veterinär eller polis.

Tänk på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något! För just denna katt, kan du vara skillnaden mellan liv och död. TACK för att du ser en katt i nöd!