Hittat en katt

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

  • Se efter om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.
  • Kolla om katten är öronmärkt – den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra). Det är inte alltid helt lätt att utläsa tatueringen, men det brukar vara lättare om man lyser med en ficklampa på baksidan av örat. Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret både för katter och hundar. Ibland har dock inte ägaren medgivit att kontaktuppgifterna publiceras på Internet och då kan man ringa till Kennelklubbens jourtelefon 08-795 30 50 dygnet runt.
    Även Kattförbundet Sverak har ett id-register
  • Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Detta syns inte, men kan kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär, polis och vissa katthem.
  • Sätt upp lappar i området: i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.
  • Kontakta närmsta polisstation och anmäl katten som upphittad.
  • Ta foto och publicera på sociala medier. Facebook brukar ha stor genomslagskraft i sådana här ärenden.

Ser katten ut att var i gott skick behöver den inte vara vilse. Den kan faktiskt bara vara ute på en långtur. Verkar den ihärdig och vill stanna kvar hos dig, får du göra ovanstående och se till att katten har det så bra som möjligt tills den kan tas om hand.

Vi i FHHK har oftast fullt både på katthemmet och i våra stödhem, och det är sällan vi har möjlighet att ta in en katt akut. (Undantag försöker vi göra om det gäller kattens liv eller hälsa eller om katten är dräktig.)

Se till att katten har en trygg plats att vara på, och kattmat så den blir mätt. På sommaren kan en överbyggd altan räcka för en kortare tid, medans man på vintern kan behöva ställa ett rum i ett förråd / källare eller kanske ett garage till förfogande.

Fånga inte katten i fälla, eller i bur, innan du vet att det finns någon som kan ta hand om den. Det kan vara oerhört skrämmande att bli instängd, och en katt går ofta inte in i en fälla mer än en gång. Undantag gäller förstås också om katten är skadad, sjuk eller dräktig, och det handlar om dess liv. Då måste man försöka fånga in den, om man får chansen.

Vi i FHHK arbetar för högtryck hela året om. Vi är privatpersoner som slutit oss samman i en förening, för att kunna arbeta effektivt och göra skillnad. Men vi har begränsade resurser, så när våra pengar eller platser är slut så är dem. Då det finns oerhört många nödlidande katter i Sverige, måste vi alla försöka hjälpa till så gott vi kan. Det går inte att lita på att någon organisation ska klara det vi själva inte vill göra. Så snälla, lämna inte en nödställd individ i sticket, utan gör det som just du klarar av, för att lindra nöden.  TACK!

 

Var snälla och kom aldrig till katthemmet med en katt utan föregående överenskommelse eftersom vi alltid har fullt!