Dante
2017-02-01
Vecka 6
2017-02-07
Show all

Våra katter är värda det allra bästa

 

 

Ett lyckligt liv, som i bästa fall blir långt!

När man är engagerad i en förening för hemlösa katter, betyder det mycket tid, arbete och engagemang. Mycket annat får stå tillbaka, för att katterna ska få det de behöver..

Katterna blir som ens egna barn, och avskeden när de flyttar är ibland jobbiga, fast vi vet att de kommer få de bästa av liv.

Detta betyder att vi också säger nej till adoption, när förutsättningarna inte är de allra bästa för just den katten.

Varje katt har sina specifika behov, och vi gör allt för att de ska bli tillgodosedda. Om inte, så får katten stanna hos oss, tills det perfekta hemmet dyker upp.

Vi har inte ett absolut krav på att alla våra katter ska bo som innekatter, eftersom vissa individer tydligt visar att de måste kunna gå ut, för att må bra. Dessa katter placeras då i hem utanför tätorter, långt från stora vägar.

De flesta katter mår dock, med kattvänner i en stimulerande miljö, bra som innekatter. Med fantasi kan man ganska enkelt göra voljärer, och andra anordningar för  att ge sin katt möjlighet att njuta i solen, och känna alla dofter som erbjuds utomhus.

Det är många faror som hotar en ensamvandrande katt utomhus: Bilar och andra fordon, risken att bli instängd i andras bilar och byggnader, okastrerade katter som försvarar sina revir, människor som finner nöje i att plåga katter, människor som i all välvilja matar och tar in andras katter, etc etc. En lista på faror som man aldrig skulle drömma om att utsätta sin hund för, men som en katt ska tvingas utstå för att ha rätten att ströva fritt. Man vill gärna tro att katten håller sig hemmavid de timmar när man själv är på jobbet, men många exempel visar att den lugna “hemmakatten” ofta tar långa promenader under en dag.

Sanningen är den, att de katter som kommit till oss som små, är vana vid att bo inomhus. De flesta katter som kommit till oss som vuxna har fått utstå mycket lidande, svält, köld, och rädsla, och är därför tacksamma över att slippa vara ute och kämpa för sin existens.

Och så kommer vi då tillbaka till den lilla klick med katter som bara måste få gå ut för att ha ett fullgott liv. Men de tillhör undantaget!

Så sammanfattningsvis: Vi har ingen regel som säger att alla våra katter ska bo som  innekatter. Men om man bor i tättbebyggt område får man fundera en extra gång, vad man kan göra för att de katter man adopterar ska ha ett gott kattliv inomhus!