Daphne
2017-11-26
Vecka 48
2017-11-27
Show all

Vi behöver bli fler volontärer!

Katterna behöver dig som har lediga vardagsförmiddagar att tillbringa på katthemmet. Läs här vad det innebär att vara volontär…

Att bli volontär

Har du ett brinnande intresse för djur och kanske lite extra för just katter? Vill du direkt bidra med att hjälpa före detta hemlösa katter få ett drägligt liv i vårt katthem? Då kanske en volontärsroll skulle vara något för dig!

Vårt katthem strax utanför Höör har som mest plats för 30 katter. Katter som i de allra flesta fall tidigare varit hemlösa och i vissa fall kommit in i ganska dåligt skick. Alla katter i hemmet är katter som tagit vägen via ett stödhem och är förstås både vaccinerade och kastrerade. I många fall kräver de ändå det där lilla extra som en tam huskatt kanske inte så ofta kräver. Det kan vara saker som medicinering, rengörning och att hålla koll på det allmänna tillståndet.

Hygienen i ett katthem med så här många individer är naturligtvis också av yttersta vikt. Därför har vi två pass varje dag (morgon och kväll) alla dagar i veckan där hela hemmet rengörs med allt från tömning av bajslådor, byte av vatten, rengörning av matskålar, dammsugning till våttorkning av golven. Vid varje pass finns dessutom lite extra saker som ska göras som inte görs lika ofta. Allt för att smittorisken ska hållas så låg som möjligt.

Förutom det direkta arbetet i katthemmet så finns det också en hel del andra aktiviteter man kan ta sig an som volontär. Bland annat så har vi öppet hus lite då och då där folk kan komma och se hur katthemmet ser ut samt träffa katterna. Syftet med dessa öppna hus är att dels få in pengar till verksamheten och dels finna människor som vill adoptera någon av våra underbara katter och ge dem ett för-alltid-hem. Vi står också på marknader och loppisar samt har hand om att sätta ut, kontrollera och tömma insamlingsbössor i diverse affärer.

Som volontär har du inga som helst krav att du ska ta en viss mängd pass eller göra en viss mängd sidouppgifter. Det är helt upp till dig hur mycket du känner att du vill lägga i tid och vad som passar dig. Däremot så finns det en del skyldigheter när du väl bokat in dig och det är att följa de städregler som finns, bocka av de katter som finns i hemmet (se dem och se till att de mår bra) i vår dagpärm, samt informera den övriga gruppen om läget om något inte är som det ska. Vi har också en veterinär i direkt anslutning till katthemmet, så i akuta fall måste även hon tillkallas.

Slutligen kommer vi till den förmodligen både roligaste och viktigaste delen. Nämligen det sociala med katterna. Varje katt är ju precis som vi människor en personlighet och kräver därför olika saker i olika mänger även på det sociala planet. En del av de före detta hemlösa katterna har haft det tufft och vissa har svårt att lita på oss tvåbenta. Så att få jobba med dem och så sakteliga se den tilliten växa är en enormt givande och underbar känsla. Sen är det ju självklart så att inte alla katter är skygga eller rädda heller trots ett tufft liv. En del är bara tacksamma att få vara inne i värmen och få så mycket mat de vill att de fullständigt hänger sig oss människor och bara älskar att kela och gosa.

Man går alltid hem från ett pass i katthemmet med ett leende och en varm känsla i själen!

Känner du att detta låter spännande och något du skulle vilja göra? Tveka då inte att kontakta oss på info@fhhk.se eller på telefon 0739-477408 så pratas vi vid.