Tänk efter före....
Att bli kattägare är ett åtagande som förändrar ditt liv för många år framåt. Därför vill vi att du läser
igenom och begrundar följande punkter...
- Livslängd: Tänk på att en katt kan bli upp till 20 år gammal. Fundera över hur ditt eget liv kommer att se ut om 5-15 år. Är du beredd på att ordna för kattens bästa, vad som än händer under dess livstid? Kommer du att resa mycket? Flytta? Ha långa arbetsdagar? Kommer du att få barn/ barnbarn under denna tidsrymd?
- Allergier: Testa dig själv och övriga familjemedlemmar om du är tveksam. Tänk på att man kan bli allergisk under årens lopp, även om testerna just nu är negativa. Är du då beredd på att medicinera dig själv hela kattens återstående liv?
- Tid / Engagemang: För att en katt ska må bra behöver den tid, engagemang och massor av kärlek. Tänk på hur hela kattens dygn ser ut, inte bara de timmar du är hemma. Alla katter är sociala varelser som blir ledsna och deprimerade om de tvingas vara ensamma hemma för många timmar.
- Pedant och lättväckt: Katter är levande varelser som klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor flyttar på sig, bästa vasen åker i golvet, fönster blir fulla av tassavtryck och soffan blir nerkräkt. Du kommer garanterat att få kattsand under dina fötter, och mer än en natt blir du väckt av nattpigga lekande katter.
- Semesterresor: Har du en pålitlig person som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Om inte, är det kattpensionat som gäller. Enligt lag ska katten ha tillsyn minst två gånger per dygn.
- Katthår: Alla katter fäller hår som hamnar på möbler, kläder och i din säng.
- Vässa klorna: Katter vässar instinktivt sina klor och även om de har tillgång till klösbrädor, så kan ”olyckor” hända, både på väggar och i fåtöljen.
- Toalådor: De måste rensas flera gånger om dagen, och trots det, luktar det inte alltid hallon. Kattsand har också en tendens att sprida sig långt.
- Ekonomi: Adoptionskostnaden är en liten del av vad katten kostar under sin levnad. Mat av bra kvalitet är ett måste, om katten ska hålla sig frisk. Kattsand, klumpbildande och luktfri går det åt en hel del. Vaccination enligt veterinärens rekommendationer är en självklarhet. Blir katten sjuk går kostnaden fort upp till femsiffriga belopp, även om den är försäkrad. Du bör alltid ha en buffert för oförutsedda utgifter.
Kan du vara helt ärlig inför dig själv? Hade en katt ansett dig vara en lämplig ägare? GRATTIS!
Då behöver du fundera över följande frågeställningar:
- Utekatt/innekatt? Det är endast i undantagsfall vi adopterar ut katter som utekatter. En utekatt lever nämligen ett riskfyllt liv, då den kan komma ivägen för bilar, träffa på icke kattvänliga människor eller djur, riskera att bli instängda etc. Katter som aldrig träffat på faror kan vara allt för godtrogna för sitt eget bästa, vilket kan sluta illa. På sociala medier ses åtskilliga efterlysningar av försvunna katter. Många av dessa katter hittas påkörda eller skadade på andra sätt, men många återfinns aldrig. Detta är tecken på att vår "civiliserade miljö" inte är lämplig för katter som är ute på egen tass. De katter som tydligt visar att de behöver utevistelse för att må bra, placerar vi i hem långt bort från civilisationen, dvs människor och fordon. Dessa hem ska ligga minst 300 m från en större väg och inte ligga i ett bostadsområde. I det fall vi anser att du har en lämplig utemiljö för din blivande familjemedlem ska du, gradvis, vänja katten vid att vara ute i sele och lina innan den får gå ut på egen tass. Många katter, som är tama inomhus blir nämligen skräckslagna och försvinner när de släpps ut i en miljö de inte är vana vid. Ungkatter under ett år ska aldrig vara ute på egen tass, då de inte är utvecklade varken i kropp eller i knopp, och de har heller inget behov av att vara utomhus, då de inte vant sig vid detta. Alla andra katter som adopteras av oss ska under sin fortsatta levnad bo inomhus. Det är ditt ansvar att se till att innekatten har en stimulerande och lustfylld inomhusmiljö. Klätterställningar och andra lekanordningar, samt en lekkamrat ger din katt både mentala och kroppsliga utmaningar. Att sitta och titta i fönstret är samma stimulans för en katt som när vi människor tittar på tv, och ska inte förväxlas med en längtan att få gå ut. Det blir allt vanligare att man bygger voljärer till sin katt, eller tar med den ut i koppel. En katt är inte tryggare utomhus i tättbebyggt område, än vad en hund hade varit. Och hundar springer inte vind för våg….
- Kattunge eller vuxen katt? Visst är kattungar ljuvligt söta, men...Du får räkna med mycket bus och lek och att dina favoritsaker går i kras. Allt som är farligt för ett människobarn, och mer därtill, är också farligt för en kattunge. Du förbinder dig, via ett skriftligt kontrakt, att kastrera ungen så fort den blir könsmogen, vid 5-6 månaders ålder. Katter adopterade från oss får ALDRIG användas i avel. Du får inte släppa ut kattungen på egen tass under det första året, eftersom de är just som människobarn helt omedvetna om vilka faror som finns där ute. En vuxen katt är ibland lite lugnare och förståndigare. Den vet vad den vill och är inte lika anpassningsbar som en unge. Å andra sidan kan du lättare läsa av dess personlighet och se om den kan passa i just din familj. Alla våra vuxna katter är kastrerade när de adopteras ut. Kattungar flyttar ALLTID tillsammans med en annan katt eller till ett hem där det redan finns andra katter och där gör vi aldrig några undantag.
- En eller flera katter? De allra flesta av våra katter är födda i kolonier utomhus och både i katthem och i våra stödhem lever de tillsammans med flera andra katter. Därför vet vi vilka individer som har glädje och trygghet av att kunna samspela med andra katter. Vi människor kan aldrig kompensera för saknaden av en artfrände. Det fåtal katter som vill leva som ensamkatter är mycket sociala med oss människor och de adopterar vi endast ut till hem där det finns någon tvåbent hemma stora delar av dagen.
- Hane eller hona? Hane eller hona är en smaksak. Det är snarare kattens personlighet än kön som avgör om den passar in i din familj, och med övriga katter. Vare sig man adopterar en hona eller hane förbinder man sig att kastrera den så fort den blir könsmogen.
- Långhår eller korthår? Väljer du en långhårig katt måste du vara beredd på att lägga tid på pälsvård flera gånger i veckan. En långhårig katt klarar aldrig av sin pälsvård utan hjälp av sin ägare, och ofta är det just de långhåriga individerna som INTE njuter av pälsvård. Många behöver regelbundet antingen rakas eller klippas ner, då deras långa päls hindrar dem från att hålla sig själva rena. Även en korthårig katt behöver borstas någon gång i veckan, för att inte tvingas svälja ner alltför mkt hår.
- Tam eller skygg? Det är naturligtvis enklast att adoptera en tam och social katt. Men även om katten är tam i sitt nuvarande stödhem, kan det ta lång tid, dvs många månader, innan den känner sig hemmastadd hos dig. Vi kan aldrig i förväg säga hur lång tid just din katt behöver för att bli trygg hos dig. Vi brukar jämföra en kattadoption med att få barn. Har man bestämt sig för att ta sig an en familjemedlem är det på livstid, och inget man kan ångra för att det kommer lite utmaningar under livets gång. Om du har kattvana sedan tidigare och kan tänka dig att ta hand om en ”skyggis” eller två, så får du så oerhört mycket tillbaka när de sakta, men säkert, börjar visa dig tillgivenhet. Det finns inget så känslostarkt som när en tidigare skygg katt äntligen får förtroende för dig. Du måste dock veta med dig att du har massor av tålamod och inte ger upp. Det kan ta många månader, kanske år innan en riktigt skygg katt vågar lita på dig. Och det finns inga garantier för att just den katt du väljer blir precis så gosig som du önskar. Som vi sagt tidigare, så är de alla personligheter, med rätt att bli älskade för precis den individ de är.
- Friskhetsgaranti? Vi kan naturligtvis inte garantera att katten du adopterar från oss får vara frisk hela livet. Liksom katter du köper från en uppfödare, eller hämtar på en bondgård, kan katten med tiden utveckla sjukdomar vi inte kan förutse när den flyttar. OM katten har varit sjuk eller visat symptom på någon sjukdom under sin tid hos oss så får du veta detta. I vissa fall står katten under medicinering när du är redo för att hämta hem den. Då får du välja om du själv vill avsluta medicineringen hemma hos dig eller om du vill att katten stannar kvar hos oss tills den är färdigbehandlad. Det är ganska vanligt förekommande att katten vid en flytt utvecklar snuva. Detta är en reaktion på den stress katten kan uppleva vid en flytt. Går inte snuvan över är du alltid välkommen att höra av dig till oss.
Nu har du tagit en del viktiga beslut i adoptionsprocessen. Klicka dig nu vidare till fliken “Att adoptera av oss”, för information om hur en adoptionsprocess hos oss går till.