Hittat en katt?


  • Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare


  1. Har katten ett halsband med kontaktuppgifter?
  2. Är katten öronmärkt?  Den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra). Det brukar          vara lättare att  utläsa tatueringen om man lyser med en ficklampa på baksidan av örat. Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos            Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret både för katter och hundar. Ibland har dock inte ägaren medgivit att kontaktuppgifterna          publiceras på Internet och då kan man ringa till Kennelklubbens jourtelefon 08-795 30 50. Även Kattförbundet Sverak har ett id-register

  3. Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Detta syns inte, men kan kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinärer och polis.

  • Sätt upp lappar i området: i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.

  • Kontakta närmsta polisstation och anmäl katten som upphittad.

  • Ta foto och publicera på sociala medier. Facebook brukar ha stor genomslagskraft i sådana här ärenden.


      Ser katten ut att var i gott skick behöver den inte vara vilse. Den kan faktiskt bara vara ute på en långtur. Men verkar den ihärdig och vill stanna              kvar hos dig, får du göra ovanstående och samtidigt se till att katten har det så bra som möjligt tills den kan tas om hand. Se till att katten har en            trygg plats att  vara på, samt kattmat och vatten.  På sommaren kan en överbyggd altan räcka för en kortare tid, medan man på vintern kan                    behöva ställa ett rum i ett förråd / källare eller kanske ett garage till förfogande. Det är aldrig fel att reagera när man träffar på en katt som verkar          vilse eller hungrig.  Det värsta som kan hända om  du utfordrar en katt som har en ägare, är att den får sig ett extra mål mat. Det alternativet är ju        mycket bättre än att en hemlösa katt svälter ihjäl för att ingen reagerade. Tyvärr är detta inte ovanligt. 


      Fånga inte katten i fälla, eller i bur, innan du vet att det finns någon som kan ta hand om den. Det kan vara oerhört skrämmande att bli instängd,            och en katt går ofta inte in i en fälla mer än en gång. Om katten är skadad, sjuk eller dräktig måste man såklart fånga in den om man har chansen,        och då får man helt enkelt se till att ta hand om den när den väl gått i fällan. 


      Vi i FHHK arbetar för högtryck hela året om. Vi är privatpersoner som slutit oss samman i en förening, för att kunna arbeta effektivt och göra                  skillnad. Men vi har begränsade resurser, så när våra pengar eller platser är slut så är dem. Då det finns oerhört många nödlidande katter i                      Sverige, måste vi alla försöka hjälpa till så gott vi kan. Det går inte att lita på att någon organisation ska klara det vi själva inte vill göra. Så snälla,              lämna inte en nödställd individ i sticket, utan gör det som just du klarar av, för att lindra nöden. TACK!


       Kom aldrig till katthemmet med en katt utan föregående överenskommelse eftersom vi alltid har fullt!