Tänk efter före
       Att adoptera en katt från oss ska vara en process, i vilken Du tar dig tid att tänka efter.


       Det är många saker att  ta ställning till, för att du och din katt ska få ett långt och lyckligt liv tillsammans. Därför vill vi att du läser                   igenom och begrundar följande frågeställningar, innan du hör av dig till oss:


 1. Utekatt/innekatt? Det är endast i undantagsfall vi adopterar ut katter som utekatter. En utekatt lever nämligen ett mycket riskfyllt liv. Den tvingas dagligen konfronteras med fordon, okända människor som inte alla är djurvänner, andra katter som tvingas slåss för sin överlevnad, öppna dörrar till utrymmen där de kan bli instängda etc.  Katter som aldrig träffat på elaka människor eller konfronterats med faror är av naturen godtrogna och sunt nyfikna på vad livet har att erbjuda. Detta slutar ofta väldigt illa. Bara under en dag på sociala medier ser man åtskilliga efterlysningar på katter som försvunnit, och lika många sorgliga berättelser om katter som blivit påkörda, eller skadade på annat sätt. Detta är ett tydligt tecken på att vår civiliserade miljö är en miljö som inte är lämplig för katter som är ute på egen tass. De katter som tydligt visar att de måste ha tillgång till utevistelse för att må bra, placerar vi i hem långt bort från civilisationen, dvs människor och fordon. Dessa hem ska ligga minst 300 m från en större väg och inte ligga i ett bostadsområde.                                                                                                          I det fall vi anser att du har en utemiljö som är lämplig för en katt ska du gradvis vänja katten vid sin utemiljö. Du går ut med den i sele och lina under lång tid så att den vänjer sig vid sin utemiljö. Detta börjar du med då den vuxna katten bott hos dig i minst några månader, och är riktigt tam. Många katter, som är tama inomhus blir nämligen skräckslagna och försvinner när de släpps ut i en miljö de inte är vana vid. Ungkatter under ett år ska aldrig vara ute på egen tass, då de inte är utvecklade varken i kropp eller i knopp, och de har heller inget behov av att vara utomhus, då de inte vant sig vid detta.  Alla andra katter som adopteras av oss ska under sin fortsatta levnad bo som innekatter. Många av de katter som kommit till oss, är trötta på att behöva slåss och kämpa för sin existens där ute, så de är nöjda och tacksamma över att få vara trygga inomhus. Det är ditt ansvar att se till att innekatten har en stimulerande och lustfylld inomhusmiljö. Klätterställningar, olika typer av lekanordningar, och såklart en lekkamrat gör att din katt får både mentala och kroppsliga utmaningar. Att sitta och titta i fönstret är samma stimulans för en katt som för oss människor att titta på tv, och ska inte  förväxlas med en längtan att få gå ut.  Det blir allt vanligare att man bygger voljärer till sin katt, eller tar med den ut i koppel. En katt är inte tryggare utomhus i tättbebyggt område, än vad en hund hade varit. Och hundar springer inte vind för våg….
 2. Kattunge eller vuxen katt? Visst är kattungar ljuvligt söta, men...Du får räkna med mycket bus och lek och att dina favoritsaker går i kras. Allt som är farligt för ett människobarn, och mer därtill, är också farligt för en kattunge. Du förbinder dig, via ett skriftligt kontrakt, att kastrera ungen så fort den blir könsmogen, vid 5-6 månaders ålder. Katter adopterade från oss får ALDRIG användas i avel. Du får aldrig släppa ut kattungen på egen tass under det första året, eftersom de är just som människobarn helt omedvetna om vilka faror som finns där ute.  En vuxen katt är ibland lite lugnare och förståndigare. Den vet vad den vill och är inte lika anpassningsbar som en unge. Å andra sidan kan du lättare läsa av dess personlighet och se om den kan passa i just din familj. Alla våra vuxna katter är kastrerade när de adopteras ut. Kattungar flyttar ALLTID tillsammans med en annan katt eller till ett hem där det redan finns andra katter och där gör vi aldrig några undantag.
 3. En eller flera katter? De allra flesta av våra katter är födda i kolonier utomhus och både i katthem och i våra stödhem lever de tillsammans med flera andra katter. Därför vet vi vilka individer som har glädje och trygghet av att kunna samspela med andra katter. Vi människor kan aldrig kompensera för saknaden av en artfrände.
 4. Det fåtal katter som vill leva som ensamkatter är mycket sociala med oss människor och de adopterar vi endast ut till hem där det finns någon tvåbent hemma stora delar av dagen.
 5. Hane eller hona? Hane eller hona är en smaksak. Det är snarare kattens personlighet än kön som avgör om den passar in i din familj, och med övriga katter. Vare sig man adopterar en hona eller hane förbinder man sig att kastrera den så fort den blir könsmogen.
 6. Långhår eller korthår? Väljer du en långhårig katt måste du vara beredd på att lägga tid på pälsvård flera gånger i veckan. En långhårig katt klarar aldrig av sin pälsvård utan hjälp av sin ägare, och ofta är det just de långhåriga individerna som INTE njuter av pälsvård. Många behöver regelbundet antingen rakas eller klippas ner, då deras långa päls hindrar dem från att hålla sig själva rena. Även en korthårig katt behöver borstas någon gång i veckan, för att inte tvingas svälja ner alltför mkt hår.
 7. Tam eller skygg? Det är naturligtvis enklast att adoptera en  tam och social katt. Men även om katten är tam i sitt nuvarande stödhem, kan det ta lång tid, dvs många månader innan den känner sig trygg och hemmastadd hos dig. Vi kan aldrig i förväg säga hur lång tid just den katt du adopterar behöver för att bli trygg hos dig. Vi brukar jämföra en kattadoption med att få barn. Har man bestämt sig för att ta sig an en familjemedlem är det på livstid, och inget man kan ångra för att det kommer lite utmaningar under livets gång. 
 8. Om du har kattvana sedan tidigare och kan tänka dig att ta hand om en ”skyggis” eller två, så får du så oerhört mycket tillbaka när de sakta, men säkert, börjar visa dig tillgivenhet. Det finns inget så känslostarkt som när en tidigare skygg katt äntligen får förtroende för dig. Du måste dock veta med dig att du har massor av tålamod och inte ger upp. Det kan ta många månader, kanske år innan en riktigt skygg katt vågar lita på dig. Och det finns inga garantier för att just den katten du väljer blir precis så gosig som du önskar. Som vi sagt tidigare så är de alla personligheter, med rätt att bli älskade för precis den individ de är. 
 9. Friskhetsgaranti? Vi kan naturligtvis inte garantera att katten du adopterar från oss får vara frisk hela livet. Liksom katter du köper från en uppfödare, eller hämtar på en bondgård, kan katten med tiden utveckla sjukdomar vi inte kan förutse när den flyttar.
 10. OM katten har varit sjuk eller visat symptom på någon sjukdom under sin tid hos oss så berättar vi alltid det. I vissa fall står katten under medicinering när du är redo för att hämta hem den. Då får du välja om du själv vill avsluta medicineringen hemma hos dig eller om du vill att katten stannar kvar hos oss tills den är färdigbehandlad. Det är ganska vanligt förekommande att katten vid en flytt utvecklar snuva. Detta är en reaktion på den stress katten kan uppleva vid en flytt. Går inte snuvan över är du alltid välkommen att höra av dig till oss.


Nu har du tagit en del viktiga beslut i adoptionsprocessen. Läs nu igenom följande innan du fortsätter till fliken “Att adoptera av oss”.

 • Livslängd: Tänk på att en katt kan bli upp till 20 år gammal. Fundera över hur ditt eget liv kommer att se ut om 5-15 år. Är du beredd på att ordna för kattens bästa, vad som än händer under dess livstid? Kommer du att resa mycket? Ha långa arbetsdagar? Kommer du att få barn/ barnbarn under denna tidsrymd?

 • Allergier: Testa dig själv och övriga familjemedlemmar om du är tveksam. Tänk på att man kan bli allergisk under årens lopp, även om testerna just nu är negativa. Är du då beredd på att medicinera dig själv hela kattens återstående liv?

 • Tid / Engagemang: För att en katt ska må bra behöver den tid, engagemang och massor av kärlek. Tänk på hur hela kattens dygn ser ut, inte bara de timmar du är hemma. Alla katter är sociala varelser som blir ledsna och deprimerade om de tvingas vara ensamma hemma för många timmar.

 • Pedant och lättväckt: Katter är levande varelser som klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor flyttar på sig, bästa vasen åker i golvet, fönster blir fulla av tassavtryck och soffan blir nerkräkt. Du kommer garanterat att få kattsand under dina fötter, och mer än en natt blir du väckt av nattpigga lekande katter.

 • Semesterresor: Har du en pålitlig person som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Om inte är det kattpensionat som gäller. Enligt lag ska katten ha tillsyn minst två gånger per dygn.

 • Katthår: Alla katter fäller hår som hamnar på möbler, kläder och i din säng.

 • Vässa klorna: Katter vässar instinktivt sina klor och även om de har tillgång till klösbrädor, så kan ”olyckor” hända, både på väggar och fåtöljen.

 • Toalådor: De måste rensas flera gånger om dagen, och trots det, luktar det inte alltid hallon. Kattsand har också en tendens att sprida sig långt.

 • Ekonomi: Adoptionskostnaden är en liten del av vad som uppstår under kattens levnad. Mat av bra kvalitet är ett måste, om man inte vill betala flera ggr om i veterinärkostnader.Kattsand, klumpbildande och luktfri går det åt en hel del. Vaccination enligt veterinärens rekommendationer ären självklarhet.Blir katten sjuk går kostnaden fort upp till femsiffriga belopp, även om den är försäkrad. Du bör alltid ha en buffert för oförutsedda utgifter.

        Kan du vara helt ärlig inför dig själv: Hade en katt ansett dig vara en lämplig ägare? GRATTIS!


        Läs då vidare under fliken ”Att adoptera katt av oss” innan du mailar till oss.